top of page

Het 50 plus brein: Hoopvol nieuws...

‘Ik geloof niet dat je echt kunt veranderen als je mijn leeftijd hebt.’

‘Dit is hoe ik nu eenmaal ben.’

‘Het zit gewoon in de aard van het beestje.’


Dit zijn uitspraken die ik geregeld hoor en waar je gelukkig per direct afscheid van mag nemen.

Ze helpen niet. Ze houden je op je plek. Je komt niet in beweging. Je blijft misschien wel jarenlang hetzelfde doen. Het allerbelangrijkste: het klopt niet.


Je brein is namelijk plastisch* Margriet Sitskoorn (Hoogleraar Klinische Neuropsychologie) schrijft hier prachtig over in: “Het 50+ brein: Ouder wordende hersenen in de moderne maatschappij”.


Als je ouder wordt kun je gewoon nieuwe verbindingen tussen je hersencellen blijven maken. Het belangrijkste is dat je telkens nieuwe dingen blijft doen. Privé en in je Werk. Je moet er dan natuurlijk wel tijd en energie in stoppen. Bewegen gaat niet vanzelf.


Immers:

Als ik tegen je zeg dat je voor een marathon of six-pack eerst moet trainen, geloof je dat dan?

Geloof je ook dat je er tijd en energie in moet stoppen?

Vind je het logisch dat je er ook het één en ander voor moet laten?


Ja?


Dat geldt ook gewoon voor je brein, je mindset en de manier waarop jij de wereld om je heen en in je werk waarneemt. Je kunt dit trainen en veranderen. Dat geeft hoop!


Het doet soms een beetje pijn, net als spierpijn…. Maar het belangrijkste: je wordt er sterker van.

Na verloop van tijd zie en voel je het resultaat. Je ervaart meer (werk)energie, meer veerkracht en je bent meer in balans.


Dus stop met dingen tegen jezelf te zeggen die niet kloppen en geloof in de wetenschap die daar onderzoek naar heeft gedaan.


Mocht dit je aanspreken en voel je dat je klaar bent voor meer werkenergie en die sixpack in je hersenen,

Vragen?

Neem gerust contact met mij op!





* Door neuroplasticiteit heeft je brein het vermogen om zich te herstellen en zich aan de omgeving aan te passen. Heel je leven lang sterven hersencellen af en komen er nieuwe bij. Als jij je brein op een bepaalde manier dus traint/stimuleert, dan kun je nieuwe verbindingen aanleggen waardoor je nieuwe dingen kunt waarnemen, denken.

bottom of page